10 érdekes dolog, amit nem tudtál a 60 éves Volvo Amazonról

1. A Svédországban eladott mintegy 297 000 darab Amazon körülbelül 8 százaléka még mindig használatban van. A leggyakoribb kiadás az 1966-os széria, ebből jelenleg is forgalomban van 4804 darab. Svédországban összesen 24 282 darab Volvo Amazon rendelkezik érvényes forgalmi engedéllyel.

195264_volvo_121_amazon.jpg

2. A Volvo gyári pilótája, Carl-Magnus Skogh 1965-ben egy 122S volánja mögött nyerte meg a görögországi Akropolisz-ralit.

3. A svéd rendőrség együttműködési megállapodást kötött a Volvóval, közösen kifejlesztett felszereléseiket később a civil sorozatgyártású példányokba is beépítették. A rendőrségi kivitelek tárcsaféket, fékrásegítőt, valamint radiál gumiabroncsokat kaptak, évekkel azelőtt, hogy ezek elterjedtek volna a sorozatgyártású modelleken. A rendőrségi Amazonokat a hátsó ablakra fúvó ventilátorokkal szerelték fel, és a szélvédőmosót a kormánykeréken elhelyezett gomb segítségével, a leggyorsabb törési fokozattal össze lehetett kapcsolni.

4. Colin Powell, az Egyesült Államok egykori külügyminisztere, a vezérkari főnökök egyesített tanácsának volt elnöke nagy rajongója az autóknak. Garázsában számos veterán Volvo állt már, többek között egy 1966-os Amazon kombi. Amikor 1993-ban leköszönt vezérkari posztjáról, Bill Clinton elnök és Al Gore alelnök urak egy teljes felújításra szoruló Amazont ajándékoztak neki. (fotó: The New York Times)

04volvo_span.jpg

5. Az 1963-es Genfi Katalógusban szerepelt egy Volvo 122S Cabriolet elnevezésű típus, amelyet egy belga karosszériaépítő, bizonyos Jacques Coune jegyzett. A szépséges átalakítást keret nélküli oldalablakok, hátul finoman lekerekített ajtónyílások és előrefelé dőlő hátsó lámpatestek tették különlegessé. Az a tény, hogy a kabrió szerepelt a katalógusban, azt a benyomást kelthette, hogy sorozatgyártású típusról volt szó, holott valójában a Volvónak semmi köze nem volt az autóhoz, amelyből mindössze négy példány készült.

2002956839_ab24e9beb6_z.jpg

6. Egy New York-i reklámszakember, Amil Gargano 1962-ben kezdett dolgozni a Volvónak. Arra jutott, hogy a Volvók gyakorlatilag mindent kibírnak, és ez az állítás vált a márka egyedi terméktulajdonságává. Egy korai reklámfilmen földúton száguldanak egy Amazonnal. A reklám üzenete egyértelmű, bár manapság elfogadhatatlan volna: „Vezesd úgy, mintha gyűlölnéd. Olcsóbb, mint a pszichiáter.”

7. Egy időben szó volt arról, hogy V8-as erőforrást: egy továbbfejlesztett teherautó-motort építenek be az Amazonba. Állítólag öt prototípus is készült, ám végül a cégvezetés ráébredt, hogy a V8-as nem lett volna megfelelő választás az Amazonhoz - már csak azért sem, mert a kínálatban hathengeres motor sem szerepelt, így túlságosan nagy lett volna a különbség a négy- és a nyolchengeresek között. (Ezt a hibát azóta néhány lelkes Volvo fanatikus már orvosolta :) A képen szereplő átépítés 750 lóerősre sikeredett - szerk.)

vox_amazon_01.jpg

8. A Volvo halifaxi (Kanada) összeszerelő üzemében épített Amazonokat Volvo Canadian néven forgalmazták.

9. Amikor az Amazon bevezetésével kibővült a Volvo modellkínálata, a márka 1958-ban visszanyerte a “Svédország első számú autómárkája” címet. Ezt a címet azóta is rendületlenül tartja a Volvo.

10. A Richard Nixon elnök lemondásához vezető Watergate botrányról szóló „Az elnök emberei” című filmben a Washington Post riportere, Bob Woodward (Robert Redford) fehér Amazonnal jár.

Címkék: volvo amazon