10 dolog, amit minden rajongónak tudni kell a Volvo C70-ről

Következzék az idén 20 éves Volvo C70-ről tíz olyan hasznos tény, amit minden rajongónak muszáj tudnia. Ráadásul a végén egy kis meglepetéssel is készültünk...

volvo_c70_3.jpg

1. A C70 korának egyik legkiválóbb audiorendszerével rendelkezett. A hangszórókat a prémium dán hifimárka, a Dynaudio szállította, a Dolby Surround rendszert 4x100 wattos erősítő szolgálta ki.

2. A 17 választható karosszériaszínt José Diaz de la Vega formatervező felügyelete alatt határozták meg. Ő felelt a belső tér kialakításáért, míg Anders Gunnarsson a külső formaterv felelőse volt.

3. Svédországban saját klub fogja össze a C70 tulajdonosokat, ez a Svenska Volvo C70-klubben. A huszadik évforduló tiszteletére felvonulást szerveznek, a konvoj az uddevallai üzemtől egészen a göteborgi Volvo múzeumig utazik majd. A magyar klubhoz itt csatlakozhatnak a hazai C70 tulajdonosok: The Hungarian Volvo C70 club

4. Az 1996-os párizsi premiert az interneten is nyomon lehetett követni - a Volvo volt az első autógyár, amely ezt a lehetőséget kínálta Európában.

5. 1998-ban a C70-est a legkiválóbb Volvo modellnek választották meg a J.D. Power ügyfélelégedettségi felmérésén; a modell az abszolút ötödik helyen végzett a rangsorban. 

6. A finn Valmet elkészítette a C70 Cabriolet fémtetős kivitelének terveit. Az autó végül nem került gyártásba, a C70 utódja azonban már ilyen jellegű tetővel lépett színre 2005-ben.

volvohatric-1401804606n48gk.jpg

A Valmet-CC ;)

7. Tom Walkinshaw, a TWR feje rutinos autóversenyzőnek számított: a túraautó-világbajnokságban három bajnoki címet szerzett, és kétszer nyert a Daytona-i, illetve Le Mans-i 24 órás versenyeken.

8. A Volvo 1999-ben megvásárolta a TWR-t az Autonovától, és házon belül folytatta a gyártást. Később az olasz Pininfarina vállalattal alapított közös céget a Volvo.

9. Az Angyal (1996) című mozifilmben a főszereplő Simon Templar (Val Kilmer) egy Garnet-piros Volvo C70-essel járt. A filmet a C70 leleplezése előtt forgatták, így az autó létezését és részleteit a legnagyobb titokban kellett tartani.

the_saint_c70.jpg

Val Kilmer és a Volvo C70

10. A C70 előzetes prospektusa meglehetősen szegényes volt. Nem tartalmazott mást, mint néhány elegáns fényképet, egy-két műszaki adatot, valamint egy emlékezetes idézetet Peter Horbury-től: „OIyan autót igyekeztem alkotni, amelyre az emberek vágynak, nem pedig olyat, amire szükségük van."

peterhorburyphoto3.jpg

Peter Horbury, a Volvo C70 "atyja" és fő műve :)

Volvoblog extra: az alábbi 1996-ban készült videón maga Peter Horbury mutatja be a Volvo C70 fő stílusjegyeit

Kövesd a Volvoblogot a Facebook oldalán is, hogy még több, a márkával és a svéd életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből! Katt ide: fb.com/volvobloghu

Címkék: volvo c70 jubileum