Az 5 legdrágább használt Volvo

_20-17.jpg

Minden normális Volvo rajongó drága szabadidejének legalább egy kis részét az internetes használtató piac átfogó tanulmányozásával tölti. Hiába áll egy, kettő, esetleg több Volvo is a háza előtt (vagy éppen a garázsában), fűti a vágy, hogy valamelyiket egyszer lecserélje, vagy bővítse svéd autós bakancslistáját. A kis magyar piac egy idő után unalmassá válik, hiszen megismeri a tenyérnyi jó vételt, így nemzetközi fronton is elkezd kutakodni.

Én is így tettem, amikor a legdrágább svédacélokat akartam feltérképezni. Ehhez a legjobb választásnak a német mobile.de bizonyult. Azért pont ez, mert lakosságát tekintve Németország nagyjából nyolcszor nagyobb hazánknál, így ezt és a jóval magasabb életszínvonalat alapul véve jogosan gondoltam, hogy odakint sokkal több és jobb Volvót találhatok. A cikk írásának idején egyébként 21.240 darab eladó autót dobott ki a mobile.de keresője Volvo címszóra, a felhozatal pedig 200-tól egészen 130.000 Eurós vételárig terjed. A vadonatúj és keveset futott újautókat ezúttal nem vettem bele a mai válogatásba.

Nézzük, mit vehet az, aki valamelyik ritka és drága Volvóval bővítené autógyűjteményét! (A lenti képekre kattintva galéria nyílik!)

1. Volvo Sport (P1900) - 1957. 130.000€

Majd’ 40 millió forintért kínálják az egyik legritkább Volvót, amely 57.500 km-t tett meg az elmúlt majdnem 60 év alatt. A hirdetésben nemes egyszerűséggel csak “andere” azaz egyéb kategóriában szereplő kabrióból mindössze 67 darab készült. Gyártása 1956-ban indult, újkori ára pont a PV444 kétszerese volt. A hirdetében szereplő leírás elég szegényes: eredeti állapot, B14-es Volvo Schutto sportmotor, eredeti piros bőr belső. A képek alapján egyébként egész jó vételnek tűnik…

2. Volvo S80L High Security VR8 páncélautó - 2012. 117.810€

Az Executive felszereltségen alapuló, minden földi jóval felszerelt, rendőrségi fényekkel ellátott, hosszított S80-as a B6 szintnek (azaz az összes kézifegyver elleni védelemnek) megfelelő páncélzattal rendelkezik. A 4 éves limuzin időközben átesett egy fiatalító kúrán, hiszen a legutolsó, 2016-os modellévnek megfelelő külsőt kapott. Motorja a háromliteres, hathengeres, 305 lóerős T6, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy rendesen mozgassa Merkel asszonyt, ugyanis az utolsó kép alapján még a német kancellár is ezt választotta az egyik G7 csúcson. A mindössze 23 ezer kilométert futott mozgó bunker ára (aminek felettébb kényelmes bőrüléseibe Merkel mellett valószínűleg más nemzetközi vezetők is beleereszthették a feszült tárgyalások alatt felgyülemlett szén-monoxidot) átszámítva kereken 35.814.240 jó magyar forint. Ennyiért duplán életet menthet.

3. Volvo P1800 - 1971. 110.000€

Elsőre érdekesnek tűnt a dubaji (!) autókereskedés hirdetése, amelyben egy, a köznyelvben “patika” állapotú Angyal kupét árulnak, jó drágán. A 33 milliós ár meghökkentő, bár ha azt nézzük, hogy kifogástalan állapotú (csak 13.000 kilométert futott), már elismerően lehet bólogatni. Csak kicsit messzire kell érte menni. Tipp: sokkal olcsóbban, szinte hasonló állapotú P1800-asok találhatók németföldön is.

4. Volvo V70 Bestattungswagen - 2009. 69.853€

Annak érdekében, hogy az utolsó útján is a lehető legnagyobb biztonságban utazzon az elhunyt, a Nilsson művekben több “halottas Volvo” is készült. Bár ez az összeállítás tagadhatatlanul legmorbidabb járműve, nem árt tudni, hogy e piaci szegmens is létezik a gyártóknál. Az 54.000 km-t futott, hátul kettő, elől négy személyes gyászhintó 21,2 millós árával igen “pompás” helyet kapott listánkon. Tovább ezt most nem ragoznám.

5. Volvo 123GT Peking Paris - 1968. 64.700 €

Éppen húszmillió alatti árával képzeletbeli ötös listám utolsó helyére került fel a vérbeli Volvo-gyűjtők egyik kedvence, az Amazon modell 123GT elnevezésű sportváltozata. Az utolsó csavarig felújított, hosszútávú ralikra szánt extra ritka kivitel rádásul olyan további extrákkal kecsegtet, mint például a túratank, bukócsövezés, az erősített kuplung és kardántengely vagy éppen a korabeli AS Scheel sportülések. Ráadásul, a fűtött bőröléseknek köszönhetően kényelmesen éjszakázhatunk akár a Góbi-sivatagban is, ha úgy adódik. Ha. És amennyiben.


Kövesd a Volvoblogot a Facebook oldalán is, hogy még több, a márkával és a svéd életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből! Katt ide: fb.com/volvobloghu