Volvo V90: egy rendőrautó, amiben a hátsó ülésen is élmény lesz utazni...

...nyilvánvalóan valamelyik nyugat-európai rendőrség nyílt napján. A viccet félretéve, a svéd rendőrség 2017 elején veszi át első Volvo V90 járőrkocsijait, miután az autó a közelmúltban minden idők legkiválóbb eredményével teljesítette a svéd rendőrség kíméletlen vezetéstechnikai tesztjét.

201331_volvo_v90_as_a_police_car.jpg

A svéd rendőrautó-teszt öt területen vizsgálja a járművek képességeit: fékteszt, akadálypálya, kikerülési manőver (fékezéssel és anélkül), valamint nagysebességű „vészhelyzeti” vezetés. A V90 "Polisbil" összpontszáma 9,2 volt a maximális 10 pontból, ami azt jelenti, hogy soha egyetlen autó nem teljesítette még ilyen kiválóan ezt a kemény vizsgát.

 

Ahhoz, hogy a prémium kombiból megkülönböztető jelzéssel közlekedő járőrjárművet építsenek, a Volvo Car Special Products részlege a rendőrség egyedi elvárásai szerint fejlesztette tovább a modellt. A futóművet például erősebbre, ugyanakkor még dinamikusabbra hangolták. A felfüggesztést és a fékrendszert megerősítették, az autót minden szükséges eszközzel és kommunikációs berendezéssel felszereltek.

201322_volvo_v90_as_a_police_car.jpg

Az alapkivitelű Volvo V90-ből nagyjából egy hét alatt készül rendőrautó: az átalakítást a Volvo Cars különleges gyártólétesítményében, a svédországi Torslandában végzik el. A Volvo Cars régóta épít már rendőrségi járműveket: a svéd rendőrség már 1929-ben (!) egy Volvo modell volánja mögött üldözte a bűnözőket. Az ezt követő évtizedek során olyan legendás Volvo típusok szolgáltak a rendőrség kötelékében, mint az Amazon vagy a 144. A közelmúltban az XC70 és V70 kombikból építettek rendőrségi járművet; annak idején az XC70 is felülmúlt minden más, a svéd rendőrség által korábban értékelt gépkocsit.

201325_volvo_v90_as_a_police_car.jpg

Az elmúlt években a hazai szervek mellett olyan országok rendfenntartó testületei vezettek be Volvókat, mint Norvégia, Olaszország, Nagy-Britannia vagy éppen Hollandia. Mostantó tehát  Volvo V90 kombit is megrendelheti a világ bármely rendőrsége, hogy egy igazán stílusos modellel üldözzék és kapják el a rosszfiúkat.

Néhány korábbi modell (kattintásra galéria nyílik):

Kövesd a Volvoblogot a Facebook oldalán is, hogy még több, a márkával és a svéd életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből! Katt ide: fb.com/volvobloghu