Nagy lépésre készül a Volvo: elektromos hajtásra vált

4 éven belül öt különböző, tisztán elektromos modell érkezik

Ez röviden azt jelenti, hogy 2019-től minden újonnan bevezetett Volvo modellt villanymotorral szerelnek fel, amellyel véget ér a tisztán belső égésű motorral hajtott járművek korszaka, az elektromos meghajtás pedig a Volvo üzleti tevékenységeinek egyik legfontosabb pillére lesz.

207937_volvo_cars_t8_twin_engine_range.jpg

A Volvo teljes modellkínálatát lefedően készül bevezetni villamosított – azaz tisztán elektromos, hálózatról tölthető hibrid és hibrid hajtású – gépkocsikat. 2019 és 2021 között öt különböző, tisztán elektromos modellt dobnak piacra: közülük három Volvo márkanév alatt kerül forgalomba, míg másik kettőt – kifejezetten nagyteljesítményű típusokat – a Volvo Cars sportmárkája, a Polestar jegyez majd. Utóbbiról nemrég mi is beszámoltunk.

Ezt az öt elektromos autót a márka teljes modellpalettáját lefedő, benzin-elektromos, illetve dízel- elektromos plug-in hibrid és 48 voltos, “mild hibrid” variánsok egészítik ki, így a Volvo a világ egyik leggazdagabb, részben vagy teljesen elektromos meghajtású modellpalettáját tudhatja magáénak. 

210054_still_from_animation_mild_hybrid_48_volts.jpg

210055_still_from_animation_plug_in_hybrid_twin_engine.jpg

210056_still_from_animation_battery_electric_pure.jpg

Ez azt jelenti, hogy a jövőben egyetlen Volvo gépkocsi sem kerül forgalomba villanymotor nélkül: a tisztán belső égésű motorral szerelt típusokat fokozatosan kivezetik a piacról, helyükre elektromos meghajtással támogatott belső égésű motorok lépnek.

A fentiek alapján elég egyértelmű céljai vannak a svéd gyártónak, és ezt a vállalat első emberének nyilatkozata is alátámasztja:
„Bejelentésünkkel véget ért a tisztán belső égésű hajtáslánccal szerelt automobilok kora.A Volvo Cars már korábban bejelentette, hogy 2025-re egymillió darab, részben vagy teljesen elektromos meghajtású gépkocsit kíván forgalomba állítani. Ezt teljesen komolyan gondoltuk, és így fogjuk megvalósítani” - nyilatkozta Håkan Samuelsson, elnök-vezérigazgató.

A mai bejelentés ismét rávilágít a Volvo azon elkötelezettségére, hogy minimalizálja környezeti hatását, és tisztábbá tegye a jövő városait. A Volvo Cars kiemelt feladatának tekinti, hogy visszaszorítsa modelljeinek és tevékenységeinek széndioxid-kibocsátását. Legfőbb célja, hogy 2025-re teljes mértékben klímasemleges vállalatként működjön.

Hajrá, mi már nagyon várjuk!

Kövesd a Volvoblogot a Facebook oldalán is, hogy még több, a márkával és a svéd életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből! Katt ide: fb.com/volvobloghu