A Volvo nemet mond az egyszer használatos műanyagokra

2019-től csak tiszta forrásból...

A Volvo Cars 2019 végével világszerte száműzi irodáiból, üzemi étkezdéiből és rendezvényeiről az egyszer használatos műanyag eszközöket. Ez a döntés összhangban áll a vállalat azon döntésével, hogy aktívan támogatja az ENSZ Környezetvédelmi Programjának 'Tiszta tengerek' kampányát, egyben megerősíti azon célkitűzését, hogy a lehető legteljesebb mértékben visszaszorítsa globális tevékenységeinek szénlábnyomát.

229200_volvo_will_replace_single-use_plastic_items_with_more_sustainable-resized.jpg

A Volvo több mint 20 millió darab, egyszer használatos műanyag eszközt – poharat, ételtároló edényt és evőeszközt – vált ki fenntarthatóbb alternatívákkal, például biológiailag lebomló anyagokból – papírból, papírpépből vagy fából – készült tárgyakkal. Ez a vállalat összes munkavállalójára vetítve éves szinten fejenként több mint 500 darab műanyag eszközt jelent. Az átállást fokozatosan hajtják végre. 2018 végére a cég minden globális rendezvényéről – például a modellbemutatókról –, valamint a Volvo Cars Kínában, Belgiumban, Egyesült Államokba, Svédországban és Malajziában működő irodáiból és étkezdéiből száműzik az egyszer használatos műanyag tárgyakat. 2019 folyamán valamennyi vezérképviselet - így a hazai is - száműzi tevékenységének minden aspektusából az egyszer használatos műanyagokat, beleértve a helyi rendezvényeket.

229207_volvo_cars_to_remove_single-use_plastics_from_all_offices_canteens_and-resized.jpg

A Volvo saját becslései szerint már a program 2018-as bevezetési fázisában több mint 140 tonnányi egyszer használatos műanyagot válthatnak ki plasztikmentes alternatívákkal. A vállalat nem mostani döntésével kezdte meg a küzdelmet a műanyag szennyezés ellen: a cég tavaly októberben jelentette be, hogy 300.000 euróval támogatja a Volvo Ocean Race vitorlás verseny tudományos kutatási programját. A 2018/19-es regattán induló számos hajót olyan érzékelőkkel szereltek fel, amelyek a világtengerek legtávolabbi pontjain rögzítenek adatokat a vizek állapotáról, így a tengerek mikroplasztik-szintjéről is. A támogatáshoz a V90 Cross Country Volvo Ocean Race egyedi modellek értékesítéséből is hozzájárul az autógyártó. Az autó maga is megoldást kínál a problémára: szőnyegbetétei abból az Econyl nevű anyagból készültek, amelyet 100 százalékban újrahasznosított műanyagokból, többek között a tengerfenékről felszedett halászháló-maradékokból állítanak elő.

215828_volvo_v90_cross_country_volvo_ocean_race_interior_detail-resized.jpg

A Volvo Cars kiemelt feladatának tekinti, hogy visszaszorítsa termékeinek és tevékenységeinek környezeti hatását. A vállalat még 2017-ben, az autóiparban elsőként jelentette be, hogy 2019-től minden újonnan bevezetett Volvo modell elérhető lesz részben vagy teljesen elektromos hajtáslánccal. E stratégiájának megerősítéseként a Volvo idén tavasszal bejelentette, hogy 2025-re globális eladásainak 50 százalékát tisztán elektromos járművek teszik ki. Ami gyártótevékenységeit illeti, a Volvo arra törekszik, hogy 2025-re teljes mértékben klímasemleges vállalatként működjön. Idén januárban a svédországi Skövdében működő motorgyár a vállalat üzemei közül elsőként vált klímasemlegessé.

Kövesd a Volvoblogot a Facebook oldalán is, hogy még több, a márkával és a svéd életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből! Katt ide: fb.com/volvobloghu

A Volvoblog az Instagramon is aktív! Keress minket az alábbi felhasználónéven: volvoblog.hungary

A poszt megjelenését a Volvo Autó Hungária Kft. támogatta.
19950_volvo_hu_banner_468x200px.jpg