Újabb rangos elismerést zsebelt be a Volvo EX30!

A tisztán elektromos típus lett a 2024-es Világ Év Városi Autója

A városi járművek erős mezőnyében az EX30 bizonyult az év legjobb újdonságának, és a New York-i Nemzetközi Autószalonon megtartott díjátadó ünnepségen elnyerte a 2024-es Világ Év Városi Autója címet. A Volvo történetének legkisebb szabadidőjárművét emellett harmincnyolc autó közül az év három legjobb új típusa közé is beválasztották.

318912_volvo_ex30_cloud_blue_exterior_1.jpg

Az EX30 tavaly nyáron mutatkozott be, és a szakma és a vásárlóközönség jóformán egyhangúan a szívébe zárta az újdonságot, amely számos rangos elismerésben részesült. A The Sun napilap az Év autójának, a Sunday Times az Év kisméretű szabadidőjárművének választotta meg, míg a Top Gear magazin szavazásán elnyerte az Eco Warrior (öko-harcos) címet.

Az EX30 magabiztosan csatlakozott a Volvo Cars modellpalettájához, amely számos méretosztályban kínál vonzó plug-in hibrid és mild hibrid járműveket. Ezek a villamosított modellek fontos átmenetet képeznek a Volvo Cars azon végső célkitűzése felé, hogy 2030-től kizárólag tisztán elektromos járműveket forgalmazzon.

318660_volvo_ex30_1.jpg

Az EX30 rendkívül népszerűnek bizonyult az ügyfelek körében: az eddig leadott rendelések alapján várhatóan a Volvo Cars egyik legnagyobb számban eladott típusaként zárhatja majd az évet.

A kifejezetten elektromos hajtásláncra tervezett, új platformra épülő EX30 minden idők legkisebb Volvo szabadidőjárműve. Amellett, hogy zéró károsanyag-kibocsátással üzemel, az EX30 tervezése során a gyártó kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy a modell teljes életciklusa során a lehető legcsekélyebb szénlábnyommal rendelkezzen.

318853_volvo_ex30_cloud_blue_exterior_1.jpg

Emlékeztetőül a legfőbb műszaki adatok:
Az EX30 háromféle hajtáslánccal választható. Az egymotoros kivitel 200 kW-os (272 LE) csúcsteljesítményt és 51 kWh kapacitású akkumulátort kínál. Az egymotoros, növelt hatótávolságú változat ugyanezt a villanymotort egy nagyobb, 69 kWh-ás akkumulátorral társítja. Végezetül a két villanymotoros, nagy teljesítményű modellváltozat a 69 kWh-ás akkumulátor mellett 315 kW (428 LE) rendszerteljesítményt mutathat fel. Az EX30 maximális hatótávolsága eléri a 476 kilométert; akkumulátora valamivel több mint 25 perc alatt tölthető 10-ről 80 százalékra.