Már a svédeknek sem kell a Volvo? Most akkor mi van?

“Vélemény rovatunkat olvashatják…”

 

141953_volvo_v70.jpg

Az elmúlt napokban a legfrissebb háztáji hírek arról szóltak, hogy 54 év után először ismét nem Volvo modell került fel a svéd újautó-eladási toplista legtetejére 2016-ban. A helyi és persze az itthoni véleményhuszárok egyből felpörögtek, hogy biztosan azért, mert “már a svédeknek sem kell a kínai szar”. Tévednek. Marhára nagyot.

Egy apró prózai oka van ennek az eredmények, mégpedig az, hogy hosszú évek óta Svédország legnépszerűbb modellje a Volvo V70 volt (amúgy is kombizós nemzet a svéd). Az a V70 (és XC70), amit, mint tudjuk hónapok óta kivezettek a modellpalettáról. Így 2016-ban egészen rövid ideig lehetett rendelni, viszont az utódnak kikiáltott V90 - amit hamarosan mi is tesztelünk! - csak jóval később került be a szalonokba. Egy új modell esetében amúgy is kell legalább egy év, mire elkezdik sokan vásárolni. Így történt ez az XC60 esetében is, amely például 2009 óta a legnépszerűbb Volvo modell Magyarországon. Azzal is leállnak idén (ajajajjjj…).

173863_volvo_v90_studio_front_3_4.jpg

Volvo V90 - a V70 méltó utódja, ha értve vagyok ;)

Emellett sokan már el sem jutnak odáig a hírek olvasásánál (vagy éppen a szövegértéssel vannak erős problémáik), hogy a svéd piacon továbbra is a Volvo az ász, a maga 21,5%-os részesedésével. Lefordítom a gyengébbek kedvéért: Svédországban továbbra is minden ötödik eladott új autó egy Volvo!

Arról már eleget írtam ITT, hogy mekkora baromságokat képesek a “szakértők” összehordani a Volvóról, így nem ragoznám tovább, hogy hiába kínai tulajdonban van, svéd márka maradt (ott is tervezik, fejlesztik az autókat és gyártják a legtöbb modellt). Svéd. SVÉD. Egyszerűen szükségük volt a szotyiszeműek pénzére, hogy véletlenül se jussanak a SAAB szomorú sorsára. Comprende?

Fikázni továbbra is balgaság, hiszen a Volvo éppen most éli meg sokadik fénykorát, és például az S90 (itt a teszt róla) létrehozásával rengeteget tettek és tesznek azért, hogy ez jó ideig így is maradjon. Pont.

UPDATE 01.26.: A magyar márkaképviselet tájékoztatása szerint eddig több mint 21 ezer megrendelés érkezett be csak Svédországban a Volvo V90 modellre, így az év végén várhatóan ismét helyreáll a rend a toplistán... 


Kövesd a Volvoblogot a Facebook oldalán is, hogy még több, a márkával és a svéd életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből! Katt ide: fb.com/volvobloghu