Frissülnek a Volvo típusai és egyszerűsödnek az elnevezések

Út a tisztább jövő felé

Leegyszerűsíti és normalizálja tisztán elektromos típusainak elnevezését a Volvo! Mindez összhangban van a gyártó azon törekvéseivel, hogy 2030-ra kizárólag elektromos járműveket forgalmazó autógyártóvá váljon. A tisztán elektromos XC40 Recharge és C40 Recharge modellek mostantól EX40, illetve EC40 névre hallgatnak, igazodva a márka többi tisztán elektromos típusához: az EX30 és EX90 szabadidőjárművekhez, valamint az EM90 buszlimuzinhoz. Az XC40 elnevezést pedig megtartják a típus belső égésű motorral hajtott változatai számára.

323390_volvo_ex40.jpg

Ez a lényeges változtatás összhangban áll azzal az átalakulással, amelynek eredményeként hamarosan kizárólag elektromos járműveket gyárt és forgalmaz a márka. 2023-ban a világszerte eladott Volvo személygépkocsik 16 százaléka tisztán elektromos volt – ez az arány 70%-kal magasabb, mint 2022-ben. Az EX30, EX90 és EM90 modellek mind 2024 folyamán kerülnek forgalomba. Ezzel öt típusra bővül tisztán elektromos modellek választéka, amelyhez a jövőben számos további újdonság is csatlakozik majd.

323386_volvo_ex40.jpg
A mostani frissítés során a plug-in hibrid modelleknél megszűnik a Recharge elnevezés; ezeket a jövőben kizárólag a teljesítményszintre is utaló T6 vagy T8 utótag jelöl. Az új, leegyszerűsített modellnév-rendszerrel a márka iránt érdeklődők még egyszerűbben áttekinthetik, hogy melyik tisztán elektromos hajtású melyik hibrid.

 „Azáltal, hogy úttörő jelentőségű, első elektromos típusaink elnevezését elektromos járműportfoliónk többi tagjáéhoz igazítjuk, leegyszerűsítjük ügyfeleink dolgát, amint a jövőben egyre több tisztán elektromos modellt vezetünk be, és frissítjük hibridjeink kínálatát.” - mondta Björn Annwall, a Volvo Cars kereskedelmi igazgatója és vezérigazgató-helyettese.

Emellett az EX40 és EC40 Twin Motor kivitelek Performance modellváltozatokban is elérhetőek. A Performance változatok hajtáslánc-összteljesítménye 25 kW-tal növekedett. A dinamikusabb gyorsítóképességet eredményező módosításhoz átprogramozott pedálérzékenység társul, ami közvetlenebb gázreakciókat eredményez. A 325 kW-ra növelt maximális rendszerteljesítmény a modellek 'Performance' üzemmódjában áll rendelkezésre.

323377_volvo_ec40.jpg
Természetesen az XC60 és XC90 modellek is módosulnak: a B5 mild hibrid benzinmotorral szerelt kiviteleiben mostantól még jobb hatásfokú ciklus szerint üzemel a belső égésű motor, ami a várakozások szerint az XC60 esetében mintegy 4, az XC90-nél pedig hozzávetőlegesen 2 százalékkal csökkenti a WLTP ciklus szerinti szén-dioxid-kibocsátást és üzemanyag-fogyasztást.

324092_volvo_ec40_black_edition.jpg
De van még más újdonság is: az EX40, EC40 és XC40 modellekből speciális Black Edition különkiadás készül, folytatva a tavaly bemutatott, rendkívül sikeres XC60 Black Edition által megteremtett hagyományt. A Black Edition kivitelek Onyx Black fényezést, fényes fekete emblémákat, fényes fekete színű 20 colos, ötküllős könnyűfém keréktárcsákat kínálnak. A kárpitozás sötétszürke színű, választhatóan Microtech vagy textilanyagból.

324102_volvo_xc40_black_edition.jpg
Az EC40, EX40 és XC40 modellek egyéb tulajdonságai ugyanolyan vonzók maradnak, mint eddig: az integrált Google szolgáltatások mellett ötletesen kialakított belső tárolási megoldásokat kínálnak. Az elektromos modellek emellett különösen kedvező hatótávolsággal is bírnak: az EC40 akár 583, az EX40 akár 576 kilométert tesz meg egy feltöltéssel.

A teljes galériát keresd a Volvoblog Facebook oldalán!